Νίκος Πολυχρονίδης

μουσικός - αφρικάνικα κρουστά

Ασχολούμαι με την έρευνα, τη μελέτη και την προβολή των αφρικανικών κρουστών (djembe) της δυτικής Αφρικής στο ευρύτερο κοινό από το 2000.

Άρχισα τις σπουδές μου στη σχολή “Τα κρουστά της Τάκη” με δάσκαλο τον Λευτέρη Γρηγορίου, δίπλα στον οποίον ειδικεύτηκα στα doundoun και στο djembe, ενώ έλαβα μέρος και σε σημαντικό αριθμό συναυλιών με το συγκρότημα των κρουστών της Τάκη. Στη συνέχεια, ανέπτυξα γνώσεις στα μοντέρνα κρουστά με τον Πέτρο Κούρτη στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και σε κλασσικά κρουστά με τον Κωνσταντίνο Βορίση, ενώ συμμετείχα και σε διάφορα εκπαιδευτικά σεμινάρια με τους Ponda o Braian, DrissaConne, ReinerPolak, κ.ά. Tο 2004, η Δάφνη Ασημακοπούλου, ο Μιχάλης Αφολάιαν και ο Νίκος ιδρύουν την χοροθεατρική ομάδα «Anasa», στην οποία αναλαμβάνω τη μουσική επιμέλεια και περιοδεύω σε όλη την Ελλάδα για ένα χρόνο.

Μέχρι το 2010, διδάσκω στη σχολή αφρικανικών κρουστών του Λευτέρη Γρηγορίου, ενώ παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2006, διοργανώνω σε συνεργασία με το δημοτικό ωδείο Πάτρας και την Σχολή dancearte της Τατιάννας Λοβέρδου, ένα διήμερο σεμινάριο αφρικανικών κρουστών στην Πάτρα. Το 2009, ταξιδεύω στο Μάλι της δυτικής Αφρικής όπου μένει 3 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων ανακαλύπτω νέες πτυχές της αφρικανικής κουλτούρας, παίζω μουσική και εξελίσσω τις γνώσεις μου γύρω από τα κρουστά στο πλευρό μεγάλων μουσικών αλλά και δασκάλων, όπως οι DrissaKone, CidiTraore, SegaSidibe.

Από τις αρχές του 2010 μέχρι και το 2012 παραδίδω εβδομαδιαία μαθήματα djembe στην Πάτρα σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία “Σπινθήρας” ενώ παράλληλα, το 2011, ιδρύω με τον Θοδωρή Χιώτη την A.P. Community (AfricanPercussionCommunity), όπου διδάσκονται κρουστά από την Αφρική, την Κούβα και τη Νιγηρία. Ένα χρόνο αργότερα η Α.P., με το νέο μουσικό σχήμα “A.P.ensemble”, διοργανώνω την εκδήλωση “Ritualdrumsfestival” στο θέατρο Δώρα Στράτου στην Αθήνα και στο Λιμάνι Πάργας, υπό την καθοδήγηση του μεγάλου και έμπειρου μουσικού masterdjembedrummerHarounaDembele. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και δεύτερη συναυλία στο θέατρο Δώρα Στράτου, τον Ιούνιο του 2013, με τίτλο “Ιερά τύμπανα της γης”.

Τον Ιανουάριο του 2013 ιδρύω με τον Σταύρο Νταντούς την “ΠangeaWorldMusicCenter” με στόχο την καλλιέργεια, την προαγωγή και τη διάδοση διαφόρων μορφών τέχνης από όλο τον κόσμο στο ευρύτερο ελληνικό κοινό, αλλά και την προβολή του ελληνικού πολιτισμικού πλούτου στο εξωτερικό. Ένα μήνα αργότερα πραγματοποιώ και δεύτερο ερευνητικό – εκπαιδευτικό ταξίδι στην Μπουρκίνα Φάσο της Δυτικής Αφρικής, διευρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τους μουσικούς ορίζοντές του και εμπλουτίζοντας κατ’ επέκταση το μουσικό και πολιτισμικό υλικό που διοχετεύει με πάθος μέσω της Πangea σε όσους επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τα αφρικανικά κρουστά, τις παραδόσεις και τα έθιμα της Αφρικανικής Ηπείρου.

   

e-max.it: your social media marketing partner