Νίκος Στεφάνου

τενόρος, μουσικός

Σπούδασα κλασικό τραγούδι δίπλα στον τενόρο Γιώργο Ζερβάνο, αλλά και στο “Εργαστήρι Υποκριτικής για την Όπερα και το Θέατρο”, του σκηνοθέτη Σπύρου Α. Ευαγγελάτου.

Ξεκίνησα ερμηνεύοντας το έργο "Στηνόχθη της καρδιάς μου" για κιθάρα και τενόρο, του συνθέτη Νότη Μαυρουδή. Γενικοτερα ερμήνευσα πρωταγωνιστικούς ρόλους στις όπερες "Απαγωγή απ' το Σεράϊ", "Ετσι κάνουν όλες", "Ψευτοπεριβολάρισσα", "Ντον Τζιοβάννι", ''Μαγικός Αυλός'', του Μότσαρτ, "Κουρέας της Σεβίλης", "Η ευκαιρία κάνει τον κλέφτη", "Σταχτοπούτα" του Ροσσίνι, "Φαρμοκοτρίφτης" του Χάιντν, "Αλτσίνα" του Χέντελ, "Ελιξήριο του Έρωτα" του Ντονιτσέτι και άλλους. Επίσης όπερες σύγχρονων συνθετών όπως των Χίντεμιθ, Μπλάχερ, Μπάρμπερ και άλλων. Ρόλους σε ελληνικές και ξένες οπερέττες, όπως: "Νυχτερίδα" του Στράους, "Παριζιάνικη ζωή", ''Ωραία Ελένη'', "Γάμος μετά Φανών" του Όφενμπαχ, "Έύθυμη χήρα" του Λέχαρ, "Βαφτιστικός", "Χριστίνα", "Κρητικοπούλα” τουΣακελλαρίδη, "Απάχηδες των Αθηνών", "Το κορίτσι της γειτονιάς" του Χατζηαποστόλου. 

Τραγούδησα έργα ελλήνων συνθετών, όπως των: Γ. Βώκου, Μ. Κανά, Ι. Παπαδάτου, Δ. Μαραγκόπουλου, Α. Μπαλτά, Ν. Ξανθούλη, Γ. Δροσίτη, Ν. Κυπουργού και άλλων. 

Έργα Θρησκευτικής Μουσικής, όπως : "Ρέκβιεμ" του Μότσαρτ, "Μαγκνίφικατ" τουΜπαχ, "ΣτάμπατΜάτερ" του Μποκιερίνι, ''Στάμπατ Μάτερ'' του Ροσσίνι. 

Συμμετείχα σε συναυλίες Λόγιας Μουσικής σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Από το 1989 έως σήμερα, είμαι μόνιμος συνεργάτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.