Σεμινάριο Ινδικού Χορού Bharata Natyam με την Κλεονίκη Καραχάλιου - 14/2/16

Λίγα λόγια για το σεμινάριο

 

Περιγραφή : Το Bharata Natyam είναι ένας αρχαίος ιερός χορός που άνθισε στη Νότια Ινδία. Πρόκειται για μια πολυσύνθετη τέχνη, όπου δράμα, μουσική, ποίηση και ρυθμός εμφανίζονται σα μια ολότητα. 

Natyam είναι ο όρος που δηλώνει την τέχνη, ενώ bharata =
Bha= (<bhava: θεατρική έκφραση)
Ra= (<raga: μελωδία, ποίηση)
Ta= (<talla: ρυθμός)
Η χρονολόγηση του χορού αυτού είναι υπό αμφισβήτηση, καθώς οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων. Ολόκληρη η θεωρία του είναι καταγεγραμμένη σ’ ένα αρχαίο θεωρητικό έργο, το λεγόμενο «Natya –Shastra», που λέγεται ότι γράφτηκε μεταξύ 200 π.Χ – 300 μ.Χ. Πρόκειται για τη σύνθεση πολλαπλών συγγραφέων και γενικά οι Ινδοί το θεωρούν θεϊκής προέλευσης. Το Natya-Shastra πραγματεύεται εντυπωσιακά πολλά θέματα (δραματική τέχνη, γλώσσα των χεριών, υποκριτική, στήσιμο μιας παράστασης, κοστούμια κ.α.) και επιχειρεί μια αναδόμηση της ανθρώπινης εμπειρίας σε θέατρο.
Σήμερα, το bharata natyam είναι μια μορφή τέχνης αποτελούμενη από πολιτικά και κοινωνικά στοιχεία που άντεξαν στη δοκιμασία του χρόνου. Από μια τέχνη καθαρά τελετουργική που προοριζόταν για τους ναούς, εξελίχθηκε σε μια μορφή κλασσικού χορού. Το πλούσιο λεξιλόγιο του bharatanatyam είναι τεράστιο και ποικίλο. Ο πλούτος του αναγνωρίστηκε από πρωτοπόρους του Σύγχρονου χορού ,όπως η Ruth St.Devis,Martha Graham, Erik Hawkins.

Δομή σεμιναρίου : 

1 Βηματολόγιο (adavus)
2.Jathis: χορευτικά βήματα -συνδυασμοί διαφόρων adavus
3.εισαγωγή στην κλασσική χορογραφία Τhodaya mangalam, βασισμένη στο ινδικό έπος Ramayana

Που απευθύνεται : Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν το συγκεκριμένο είδος τέχνης, να εμπνευστούν, να χαρούν και να εκφραστούν μέσω του χορού

Κλεονίκη Καραχάλιου

---------