Δημήτρης Σωτηρίου

χορογράφος, χορευτής

 Γεννήθηκα το 1968 στη Δράμα. Σπούδασα χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και συνέχισα τις σπουδές στη Νέα Υόρκη (movement research). Μαθήτευσα δίπλα στη Ζουζού Νικολούδη για δέκα χρόνια. Εργάστηκα στα ΧΟΡΙΚΑ της ίδιας ως χορευτής και δίδαξα όλους τους ρόλους σε νεότερους χορευτές.

Συνεργάστηκα με τους εξής σκηνοθέτες στο θέατρο και στην όπερα:

•  Σωτήρη Χατζάκη (Νύχτα του Τράγου, Ιερός Γάμος - Θέατρο Πολιτεία, Βάκχες, Προμηθέας Δεσμώτης-Εθνικό Θέατρο, Ιφιγένεια εν Αυλίδι -ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, Όρνιθες - Φεστιβάλ Αθηνών, το Μεγάλο μας Τσίρκο - ΚΘΒΕ)
•  Βασίλη Παπαβασιλείου (Ιφιγένεια του Γκαίτε, ο Τυχοδιώκτης - Φεστιβάλ Αθηνών, του Κουτρούλη ο Γάμος, Κύκλωπας - Εθνικό Θέατρο, Καυγάδες στην Κιότζα- Δημοτικό Θέατρο Πειραιά).
•  Slobodan Unkofsky (Ορέστης-ΚΘΒΕ, Οιδίπους Τύραννος - Εθνικό Θέατρο Βούλγαρίας, οι Γάμοι του Φίγκαρο, ο Μανδραγόρας - Εθνικό Θέατρο Σερβίας)
•   Δημήτρη Παπαϊωάννου (τα Τραγούδια της Αμαρτίας - Ομάδα Εδάφους, Υπνοβάτιδα, Ελένη - Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών)
•   Πάνο Παπαδόπουλο (η Εποχή της Μελισσάνθης, τα Μυστικά του Κήπου - ΟΜΜΑ)
•   Δήμο Αβδελιώδη (Άσμα Ασμάτων - ανεξάρτητη παραγωγή)
•   Σίμο Κακάλα (Ερωφίλη εκδοχή β’- Φεστιβάλ Αθηνών)

Στο παιδικό θέατρο συνεργάστηκα με τον Αντώνη Καφετζόπουλο στον Γαργαληστή του Δημήτρη Μπασλάμ, όπου ερμήνευσα και τον ομώνυμο ρόλο και στη συνέχεια συνσκηνοθέτησα με τον Μπασλάμ το έργο του, Τα Παπούτσια Του Βαρύτονου».

To 2014 σκηνοθέτησα την Πετρόσουπα με την Καλλιόπη Σφήκα και τον Αλέξη Τσιάμογλου για τα φεστιβάλ Αθηνών και Καλαμάτας. Στον κινηματογράφο συνεργάστηκα με την Αντουανέττα Αγγελίδη στον Κλέφτη Πραγματικότητας (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου) και στην τηλεόραση με τη Δάφνη Τζαφέρη στη σειρά εκπομπών Πρόσωπα στο Ελληνικό Τραγούδι (ΕΤ1).

Είμαι ιδρυτικό μέλος της ομάδας sinequanon (www.sinequanon.gr), για την οποία εργάζομαι ως χορογράφος και χορευτής από την ίδρυσή της. Με το Μυστικό Δείπνο η ομάδα εκπροσώπησε την Ελλάδα σε μεγάλες αλλά και μικρότερες διοργανώσεις ανά τον κόσμο, όπως το Έτος Ελληνικού Πολιτισμού στην Κίνα (Πεκίνο-Σαγκάη 2008), Φεστιβάλ Χορού Ραμάλας (Παλαιστίνη 2009) κ.α.

Από το 2002 έως το 2009 η sinequanon αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συλλογικής δράσης, τον ‘κρατήρα’, ένα παλιό συνεργείο αυτοκινήτων. Εκεί, σε συνεργασία και μ’ άλλους καλλιτέχνες, ο χώρος μεταμορφώνεται σε αίθουσα σύγχρονου ή παραδοσιακού χορού, ακροβατικών, θεατρική σκηνή, μπερντέ για καραγκιόζη, χώρο συναυλιών ή προβολών, ανάλογα με την περίσταση. Ο "κρατήρας" γκρεμίστηκε το 2009. Από το το 2010 - με πρόσκληση του καλλιτεχνικού διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη, η sinequanon ανέλαβε το χοροθέατρο του ΚΘΒΕ ως το 2013. Το 2004 επιμελήθηκα σκηνοθετικά το GALA Ενόργανης και Ρυθμικής Γυμναστικής Αθήνα 2004, όπου εκτός των Ολυμπιονικών συμμετείχαν 150 παιδιά από γυμναστικούς συλλόγους όλης της χώρας. 
Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι σε έργα μικρής κλίμακας, όπως η Σονάτα του Σεληνόφωτος - Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου, σε καλλιτεχνική συνεργασία με την ηθοποιό Λυδία Φωτοπούλου.


   mail