Προκλητικά ειλικρινής η παράσταση «Πεθαίνω σα χώρα» (9.2.12)

Πατήστε εδώ για να δείτε το άρθρο που δημοσίευσε το Clickatlife.gr την Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2012 ή διαβάστε το παρακάτω:

Πηγή έμπνευσης και δημιουργίας αποτελεί το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη για την θεατρική ομάδα Paracoon, η οποία «ανεβάζει» την παράσταση «Πεθαίνω σα χώρα» στις 16 Φεβρουαρίου στο θέατρο Olvio.

proklitika-eilikrinis-i-parastasi-pethaino-sa-xora.jpg

Προσεγγίζοντας τα διαχρονικά έργα του Δημήτρη Δημητριάδη «Πεθαίνω σα χώρα» και «Ανάθεση», η ομάδα Paracoon δημιουργεί μία χοροθεατρική παράσταση όπου ηθοποιοί και χορευτές αφήνουν τη γλώσσα των λέξεων να ενωθεί με την γλώσσα του σώματος, ευαισθητοποιώντας τον σύγχρονο άνθρωπο.

«Η ευτέλεια της ανθρώπινης ύπαρξης και η ισοπέδωση της αξίας της ως τις μέρες μας, τόσο στη χώρα μας αλλά και σε όλον σχεδόν τον πλανήτη, δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο εφησυχασμού, καθησυχασμού και αναβλητικότητας» είναι ίσως από τις πιο αντιπροσωπευτικές φράσεις αφύπνισης του έργου.

Σύμφωνα με την θεατρική ομάδα, η βαθιά πίστη του Δημήτρη Δημητριάδη στη δύναμη «των λέξεων εν ζωή» δημιουργεί τη σύγχρονη, ύστατη ελπίδα σωτηρίας. Αλλά αυτό προϋποθέτει τον ελάχιστο δείκτη ανάγνωσης και αναγνώρισης της πραγματικότητας του σήμερα, με παράλληλη ανάληψη των ευθυνών μας, επί της δράσης.

Η παράσταση «Πεθαίνω σα χώρα» προκαλεί και προσκαλεί το κοινό σε μία κοινή αναγνώριση, διαπίστωση και εν τέλει δράση σε μία πορεία να βρούμε πάλι τον εαυτό μας, καθώς η ομάδα Paracoon διερωτάται «μισώ αυτή τη χώρα…Τι θα μείνει όμως απ’ αυτήν χωρίς εμάς; Τι θα είν’ αυτή όταν δεν θα ‘χει μείνει τίποτα από μας; Μας παραδόθηκε προίκα, τι την κάναμε;»

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μάντσης, κείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης, χορογραφία: Ανθή Θεοφιλίδου, φωτογραφία-βίντεο: Χάρης Φάρρος, χορευτές – ηθοποιοί: Γιάννης Πλιάκης, Άγγελος Καλλίνογλου, Νατάσα Παπαμιχαήλ, Γιώργος Βέττος, Ναταλία Μπουγάδη, Ανθή Θεοφιλίδου, Στέλλα Αλτιπαρμάκη, Γιώργος Θεοχάρης, Γιάννης Μάντσης.