Ένα μεγάλο καλλιτεχνικό πάρτι το Σάββατο στην Αθήνα (28.5.14)

Πατήστε εδώ για να δείτε το άρθρο που δημοσίευσε το Popaganda την 28.5.14 ή διαβάστε το παρακάτω:
 

Η καλλιτεχνική κοινότητα της NorForSale προσκαλεί χορευτές, χορογράφους, ηθοποιούς, θεατρολόγους, παραμυθάδες, μουσικούς, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες σε ένα μεγάλο πάρτι πριν την έλευση του καλοκαιριού.

Χορός, μουσική, τραγούδι, θέατρο, ζωγραφική, όλοι κάτι έχουμε προσπαθήσει ή θελήσαμε να προσπαθήσουμε. Η καλλιτεχνική κολεκτίβα NorForSale, που καλύπτει όλους αυτούς τους τομείς και με το παραπάνω, σας προσκαλεί σε ένα πολυ-πάρτυ στο Θέατρο Olvio το Σάββατο 31/5. Στόχος της; Να γιορτάσει την επιτυχία της απερχόμενης σεζόν, να καλωσορίσει τον ερχομό του καλοκαιριού και της παράστασης που ανεβάζει τον Ιούνιο και να συσπειρώσει χορευτές, χορογράφους, ηθοποιούς, θεατρολόγους, κινησιολόγους, παραμυθάδες, μουσικούς, επαγγελματίες, ερασιτέχνες ή τίποτα από τα δύο, σε έναν ενεργό πολυχώρο καλλιτεχνικής έκφρασης.

 

Φωτογραφία: Χρήστος Αραζός

Η NorForSale – Open Art Community είναι ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο, αγωγός ενός οράματος που συμμερίζονται άνθρωποι προερχόμενοι από διαφορετικά  καλλιτεχνικά και μη πεδία, που στεγάζει πλέον τις – πάμπολλες – δραστηριότητές της στο θέατρο Olvio στον Κεραμεικό. Και όταν λέμε «πολλές», το εννοούμε. Ο καλλιτεχνικός πυρήνας της ομάδας, που ουσιαστικά αποτελεί το εξελικτικό στάδιο της Paracoon Dance Company, φαίνεται πως ήταν ένας ισχυρός πόλος έλξης για καλλιτέχνες, ερασιτέχνες και γενικώς εραστές των τεχνών, γι’ αυτό και δεν μπορούσε παρά να μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο. Σήμα κατατεθέν της αποτελούν τα σεμινάρια-παιχνίδια που καθιερώθηκαν τις Κυριακές με διαφορετικούς εισηγητές κάθε φορά. Από την αφήγηση παραμυθιού μέχρι τα μαθήματα Djembe κι από τις θεραπευτικές ιδιότητες της θεατρολογίας μέχρι τις ηρεμιστικές της ζωγραφικής, αυτή η ομάδα είναι ικανή να αντλήσει έμπνευση από ένα στίχο του Σεφέρη όσο κι από τα «Μωρά στη Φωτιά».

«Σκεφτήκαμε ότι ο κόσμος χρειάζεται αποσυμπίεση, ότι θα ήταν καλό με ένα τρόπο να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, όταν καταλάβαμε ότι μέσα από αυτό έχουν προσωπικό όφελος, χαλαρώνουν, μέσω μιας διαδικασίας που είναι τόσο θεραπευτική όσο και πραγματικά ανθρώπινη. Έτσι άρχισε να έρχεται κόσμος, μέσα σε αυτόν ήταν και πολλοί καλλιτέχνες και σκεφτήκαμε, γιατί να μην πάμε ένα βήμα παραπέρα; Έρχονταν καλλιτέχνες επαγγελματίες κι ερασιτέχνες και σκεφτήκαμε “πώς μπορούμε όλους αυτούς να τους φέρουμε κοντά”; Έτσι έγινε η πρώτη παράσταση, έπειτα ακολούθησε η δεύτερη, έπειτα η τρίτη. Και όσο όλα πήγαιναν καλά, πέρυσι είδαμε ότι έχουμε το ανθρώπινο υλικό ώστε να ανοίξουμε κι άλλο τον κύκλο, να έχουμε ένα χώρο» εξηγεί ο σκηνοθέτης και ιδρυτικό μέλος του Σωματείου, Γιάννης Μάντσης. «Υπάρχουν οι επαγγελματίες που λειτουργούν ως εκπαιδευτές, αλλά θέλουμε τα πράγματα να είναι πιο ανοικτά, τα μαθήματα προσιτά από όλες τις απόψεις, θέλαμε όλες οι τέχνες να συνδυαστούν και να συστεγαστούν σε ένα χώρο ο οποίος θα γίνει κέντρο πολιτισμού, να έρχεται ένας άνθρωπος να κάνει μάθημα χορού και μετά να ανοίγει μια πόρτα και να μπορεί να κάνει μάθημα φωνητικής ή μουσικής. Όλα ανήκουν στο θέατρο, όλα είναι παιδεία κι όλα είναι άνθρωποι, κι όταν οι άνθρωποι νιώσουν καλά, αρχίζουν και δημιουργούν και πλέον η μοναδικότητά τους παίρνει μια ιδιαίτερη αξία».

Fotografos-Xristos-Arazos1-960x640-664x443.jpg

Φωτογραφία: Χρήστος Αραζός

Η NorForSale έχει ξεχωρίσει όχι μόνο λόγω του συνεργατικού της χαρακτήρα, αλλά και λόγω των αξιακών της γραμμών. Μια είναι η βασική αρχή. Ο κάθε μαθητής είναι ένας εν δυνάμει χορογράφος και σκηνοθέτης του εαυτού του. Αυτό ακούγεται εύκολο στη διατύπωση, αλλά στην πράξη είναι το θέμα. Η αρχή αυτή απαιτεί μια ευρύτερη παιδεία, απαιτεί να μαθητεύεις διαρκώς και να υπολογίζεις πάντα ότι απέναντί σου έχεις ανθρώπους διαφορετικούς, όχι απλώς “το τμήμα”. Ένα Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που βασίζεται στον εθελοντισμό των εισηγητών, στην «πραγματική στήριξη από ανθρώπους που το νιώθουν, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να έχει την εμπορική φιλοσοφία που χρειάζεται μια επιχείρηση για να μπορεί να επιβιώνει. Ελπίζω στο μέλλον να είναι τόσος ο κόσμος που συνδιαλέγεται με την τέχνη, ώστε να καλύπτουμε κάθε έλλειμμα και να ανατροφοδοτείται αυτή η προσπάθεια».

Δίπλα στον Γιάννη, βρισκόταν η χορογράφος και βασικό μέλος της NorForSale, Νατάσα Παπαμιχαήλ, που επιστράτευσε ένα δυνατό παράδειγμα για να λύσει όχι μόνο τυχόν απορίες για τα περί κολεκτίβας, αλλά και για την παράσταση «Έρημος» του Ιουνίου, την οποία προσυπογράφει η ίδια. «Πώς φαντάζεστε ότι ξεκίνησε αυτός ο τρίτος κύκλος της παράστασης; Έχουμε τελειώσει το βράδυ ένα μάθημα, καθόμαστε – μαθητές και εκπαιδευτές – στην αυλή και μιλάμε για άσχετα πράγματα. Και κάποια στιγμή λέει μια κοπέλα «πρέπει να ξανακάνετε αυτή την παράσταση, την Έρημο». Από το «ξανακάνετε» μέσα σε πέντε λεπτά περάσαμε στο «να ξανακάνουμε». Η κοπέλα δεν προέβλεπε ότι θα γινόταν μέρος της παράστασης, όπως τελικά έγινε. Κι έτσι μπήκαμε στη διαδικασία να σκεφτούμε με άλλο μάτι μια παράσταση που έχει ήδη παιχτεί με επιτυχία δύο φορές, να την προσεγγίσουμε διαφορετικά και να την πάμε ένα βήμα πιο πέρα. Οι ανησυχίες οι δικές μας δεν μας αφήνουν ήσυχους. Σε αυτό τον κύκλο μαθημάτων και σεμιναρίων, οι άνθρωποι εμπλέκονται από όλες τις πλευρές. Άλλες φορές γίνονται μαθητές, άλλες γίνονται δάσκαλοι».

Fotografos-Xaris-Faros-Paracoon-H-nixta-2-0008441-637x960-293x443.jpg

Φωτογραφία: Χάρης Φάρος

Το Σάββατο μπορεί λοιπόν να έρθει ο καθένας στο ανοικτό πάρτι της NorForSale– είτε προορίζεται για εισηγητής, είτε για μαθητής – να γνωρίσει τους ανθρώπους από κοντά, να εξερευνήσει κατά βούληση τον  φιλόξενο, ψηλοτάβανο χώρο του Olvio, αλλά και να έρθει σε επαφή με το αποτέλεσμα της συλλογικής αυτής προσπάθειας (καθότι εμπιστευτικές πηγές μας ενημερώνουν ότι οι μαθητές επιφυλάσσουν διάφορες εκπλήξεις στους καλεσμένους). Και όλα αυτά με την μουσική υπόκρουση εθελοντών DJs και με την απαραίτητη συνοδεία ενός δροσιστικού ποτού και μιας πολυδιάστατης καλλιτεχνικής ομάδας.

NorForSale – End of Season Party
Σάββατο 31 Μαΐου, ώρα 22:00
Θέατρο Olvio
Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός
Πληροφορίες: 6945 611 501
Είσοδος ελεύθερη

 

 

e-max.it: your social media marketing partner