Σεμινάριο Ινδικού Χορού Kathak με τη Χριστίνα Ζάννη - 19/2/17

-

Λίγα λόγια για το σεμινάριο

 

Περιγραφή : Το Κathak είναι ένας από τους 8 κλασικούς ινδικούς χορούς και η ονομασία του προέρχεται από την σανσκριτική λέξη Katha, που σημαίνει ιστορία. Χαρακτηριστικό του είναι ο διαχωρισμός σε καθαρό χορό και αφήγηση. Στον καθαρό χορό (Νρίττα), ο χορευτής εκτελεί χορευτικές και ρυθμικές συνθέσεις στις οποίες απουσιάζει το στοιχείο του συμβολισμού. Μέσα από αυτές, εκφάζεται η χάρη και η ρυθμική απόλαυση. Στην αφήγηση (abhinaya), ο χορευτής αφηγείται ιστορίες χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένες χειρονομίες, στάσεις και εκφράσεις προσώπου. Συνδιάζοντας χορό, ρυθμό, θέατρο και πνευματικότητα, ο ινδικός χορός παρέχει μια ευρύτατη γκάμα εκφραστικών μέσων. Η κίνηση χαρακτηρίζεται από ακρίβεια, χάρη, συντονισμό και γεωμετρικά στοιχεία . Συνδιασμένη με τα πανέμορφα χρωματιστά κοστούμια και στολίδια, γεννά εκτός από αισθητική απόλαυση και μία θετική εικόνα για τον εαυτό μας και τη ζωή. Ο χορευτής, γίνεται ταυτόχρονα και μουσικός και ηθοποιός. Τα κουδουνάκια στα πόδια του χορευτή αναπαράγουν τον ρυθμο ενώ το σώμα και τα πέλματά του τον χορέυουν.Ο συνδιασμός αυτός, αναδύει έντονα συναισθήματα, ανεβάζει τη διάθεση και δημιουργεί αίσθηση γείωσης, χάρης και ρυθμού στο σώμα. Στόχος του σεμιναρίου είναι να προάγει τη σωματοποιήση του ρυθμού, τον συντονισμό των κινήσεων των άνω και κάτω άκρων  και την αίσθηση των ευθειών και των κατευθύνσεων στο σώμα και στο χώρο.Τέλος, μέσα  από το αφηγηματικό κομμάτι , να έρθουμε σε επαφή με την ινδική μυθολογία και τους κώδικες σωματικής και συναισθηματικής έκφρασης του ινδικού χορού.

«Ο χορευτής πρέπει να τραγουδάει εκφράζοντας με τις χειρονομίες των χεριών του το νόημα του τραγουδιού. Δείχνει με τα μάτια του τις συναισθηματικές καταστάσεις και την ίδια στιγμή χορεύει χτυπώντας με τα πόδια του το ρυθμό της μουσικής. Προς τα εκεί που πάνε τα χέρια πρέπει να πάνε τα μάτια, προς τα εκεί που κατευθύνονται τα μάτια το μυαλό πρέπει να τα ακολουθήσει, εκεί που βρίσκεται το μυαλό γεννιούνται τα συναισθήματα και εκεί που βρίσκονται τα συναισθήματα, αναδύεται η αισθητική απόλαυση»  Natya Sastra (Σανσκριτική διατριβή πάνω στις σκηνικές τέχνες της Ινδιας, που χρονολογείται περίπου το 100 πΧ).

Που απευθύνεται : Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους αγαπούν το χορό και τη μουσική και ασχολούνται με το σώμα τους με οποιαδήποτε μορφή κίνησης

--

Χριστίνα Ζάννη (χορεύτρια ινδικού χορού)