Γιάννης Μάντσης

σκηνοθέτης, χορογράφος

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΕΝΑ

Είμαι απόφοιτος δραματικής σχολής. Ως νέος ηθοποιός, εκπαιδεύτηκα στον σύγχρονο και κλασικό χορό που στην πραγματικότητα με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα την τεχνική Grotowski. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ότι από νωρίς ακολούθησα τον δρόμο του χοροθεάτρου. Από το 1996 έως το 2014 συνεργάστηκα ως performer, με διάφορες χορευτικές και θεατρικές ομάδες.

Από το 2009 σκηνοθετώ και χορογραφώ. Η τελευταία μου συνεργασία ως χορογράφος και δραματουργός ήταν με την Danza Contemporanea de Cuba στην Αβάνα. Η παράσταση αυτή το 2024  θα περιοδεύσει στο Μεξικό και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για μια συνεργασία που ξεκίνησε τον Ιούλιο του '22 στην Αβάνα και θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τα επόμενα 2 χρόνια.

Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Πιστεύω ότι η σημερινή μας πραγματικότητα, για να εκφραστεί, απαιτεί μια γλώσσα πυκνή και γεμάτη αλήθειες. Αυτή είναι και η κύρια ευθύνη του καλλιτέχνη, να αναζητήσει και να δημιουργήσει ο ίδιος αυτή τη γλώσσα. Όμως συνήθως κάθε μεγάλη αλήθεια, όταν εκφράζεται ανοιχτά και άμεσα, είναι δύσκολη και "δύσπεπτη" για τους περισσότερους ανθρώπους. Αν δεν φροντίσουμε να αναδείξουμε ή τελικά να δώσουμε στοιχεία ποίησης σε αυτή την αλήθεια, τότε αυτή δεν μπορεί να επικοινωθεί αποτελεσματικά στο κοινό. Ο χορός είναι το πιο ποιητικό κομμάτι του θεάτρου και ταυτόχρονα το θέατρο είναι η γέφυρα με μετασχηματίζει και μετουσιώνει τον χορό σε πυκνή ζωή. Στο σημείο που ενώνονται οι δύο τέχνες, η ποίηση συναντά και αγγίζει αυτή την πραγματικότητα. Αυτή η ποίηση έχει τη δυνατότητα να είναι τόσο αιχμηρή όσο αντίστοιχα σκληρή είναι και η ίδια η πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα. Να σημειωθεί ότι όταν λέω τη λέξη θέατρο εννοώ τα πάντα. Διότι θέατρο είναι και η ανήσυχη σιωπή, που δίνει απλόχερα τη δική της θέση στο χορό.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από το 1990 : Παρακολουθώ ανοιχτά μαθήματα σύγχρονου και κλασικού χορού
1994-1997    : Δραματική Σχολή "Θεατρικό Εργαστήρι Άκης Δαβής"

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

2008 : Τεχνική GAGA με τον Ohad Naharin (καλλιτεχνικός διευθυντής και χορογράφος της Batsheva Dance Company) 
2006 : Θεατρικός Αυτοσχεδιασμός με τον David Peter Glass (καλλιτεχνικός διευθυντής του "David Glass Ensemble")
2005 : Τεχνική και αυτοσχεδιασμός σύγχρονου χορού με τον Iñaki Azpillaga (βοηθός του Wim Vandekeybus)

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ

2008 :     «Δε Βαριέσαι» - Paracoon Dance Company
2009:       “The Night” του Harold Pinter - NorForSale DanceTheater Company
2012-13 : «Πεθαίνω ως χώρα» του Δημ. Δημητριάδη- NorForSale DanceTheater Company
2018 :      «Ανάθεση» - NorForSale DanceTheater Company
2023:       “Hands On” - Danza Contemporanea de Cuba

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Είμαι εκπαιδευτής παραστατικών τεχνών και διδάσκω σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Διδάσκω δημιουργικό αυτοσχεδιασμό χρησιμοποιώντας τεχνικές από τον σύγχρονο χορό και την υποκριτική. Αυτές οι τεχνικές έχουν τη βάση τους στο σύστημα Grotowski.

vimeo     gallery